dinsdag 3 februari 2015

Go south

Zondagmorgen dan vroeg uit de veren, naar Don Muang Airport. We hadden een vluchtje met Air Asia om 10u25. Alles zag er goed uit tot de boarding ging beginnen en we terug moesten gaan zitten. Het beestje had een platte band. Ik moet zeggen chapeau voor de crew van Air Asia die het met een standaard turnaround van 30 minuten, toch gepresteerd heeft om een band te vervangen met een beperkte vertraging bij vertrek van 25 minuten. En we zijn met een kwartier vertraging geland.
Ton zijn zus en schoonbroer stonden ons op te wachen en voor we er erg in hadden bolden we over de Narathiwataanse wegen, met om de 4 km een militaire wachtpost, en veel groen. Het valt onmiddellijk op dat we hier in het armere deel van Thailand zitten. Het zijn niet direct grote villa's hier.


 

We zijn Naar Sungai Padi gereden voor een weerzie met zijn moeder na ca. 20 jaar. Zo een beetje voor je de stad inrijdt, moet je over een landweg tot aan hun eigen stukje landweg waar de familie woont. Die oude vrouw straalde van geluk en ontroering. Ook de grootmoeder liep rond (93 jaar). De hele familie moest Ton eens aanraken en na een half uurtje zaten we samen te kletsen, met een glas water in de hand met ijs. Voor de kindjes was dat een grote dag... Er was ijs en cola en fanta. Dingen die ze normaal niet in huis hebben.



De vrouwen zaten allemaal samen eten te maken voor de grote dag morgen en we kregen alvast een paar dingen te proeven. Nu met water kun je toch niet vieren dat iemand na 20 jaar terug thuis komt. Eén van de meiden springt op de brommer en komt een kwartier later met een doos Singha beer en een doos Spy Wine Cooler af. Ton had haar een centje gegeven en zij was er met plezier om gereden. Zo kloekten de vrouwen direct samen rond de spy en de enkele mannen rond het bier. Als het bier op was trokken alle mannen samen naar hun hut in het veld om er zoals elke dag samen palmwijn te drinken. Een gegiste mout van de palmboom. Het is gratis af te tappen en je wordt er ook dronken van. IK moest dan ook eens proeven en onder luid gejuich dronk de Falang een beker van het spul. Het smaakt een beetje naar gist/ mout, heel licht zoet.
We hadden voorzien om niet te lang te blijven, maar we zijn pas tegen 18u kunnen vertrekken. Snel iets gegeten in ons Golok Golf Resort (iets waarbij je je niet veel moet voorstellen), en vroeg gaan slapen.