donderdag 5 februari 2015

De speciaaltjes in het Zuiden

Ik had al een paar keer gezangen gehoord in ons resort. Maar niet altijd hetzelfde. De ene keer was het iets in de trant van “salaaaaaaaa”, maar dan 100den keer na elkaar door een luidspreker, de andere keer was het dan het monotone gezoem van tientallen monniken die aan het bidden waren.
Gisteren zijn we dan even gaan piepen in die tempel naast de deur van ons resortje. Daar lag een buddhistische tempel. Een tiental minuten wandelen van aan de receptie tot aan de weg en dan de helft van het golfterrein af langs de grote weg tot aan de ingang. Niets aan de hand behalve war prikkeldraad, dachten we... Opeens schoot vanuit een commandopost naast de ingang een piepjong manneke op ons af met om zijn nek een mitrailleur en aan zijn gordel 2 pistolen. Mitrailleur in de aanslag stap per stap kwam hij dichter. Wat kwamen we daar doen? Ton zegt heel cool “de tempel bekijken en tonen aan deze falang”. Oops dat was een rare reden om een “Wat” binnen te gaan... Zijn gezicht vertrok. “Id card”.. En toen ton zijn ID kaart had afgegeven mochten we binnen. Tja eens binnen werd ons duidelijk waarom. Er was een grote commandopost opgesteld rond de tempel met tientallen ruimtes, afgesloten met een soort zwarte gaas. Er liepen een twintigtal soldaten rond die we konden zien bewegen achter de gaas. Dan hoefde het bezoeken van de tempel voor ons ook niet meer. Het piepke van aan de ingang was ondertussen verdwenen met Ton zijn identiteitskaart. Waarschijnlijk naar zijn moeder overste. We hebben daar nog een 5-tal minuten moeten wachten eer de kaart terug bij de rechtmatige eigenaar was en we zijn heeeeeel snel terug naar ons kamer gelopen.

Echt sympathiek waren ze niet. Zeker niet zo als “New”, de soldaat met wie ik op het feestje 2 uur heb zitten kletsen op het feest. Maar hij zei het wel: Normale mensen komen niet naar hier al soldaat, ze missen allemaal wel een vijs of twee.