vrijdag 11 november 2016

Wat is me dit keer opgevallen in het zuiden van Thailand?

Vrouwen met en zonder hoofddoek doen zaken, werken overal in alle soorten functies. Van security op de luchthaven tot winkels en eetstalletjes. Alles verloopt in een gemoedelijke sfeer en er is geen echte wrijving merkbaar tussen de bevolkingsgroepen. Als ik vroeg aan de familie van Ton en mijn “Google translate chat militair” New, wat is jullie houding tegenover Islam? Prompt kwam het antwoord in koor: “Islam is good, Bad people are bad, whatever they believe”. Dat antwoord, in een regio waar vorige week nog 70 Buddhistische militairen de keel zijn overgesneden door moslimrebellen, kan tellen...

Ze hebben prachtige stranden en verlaten paradijzen. Maar hier staan geen luxe hotels, is het leven goedkoop en praat bijna niemand Engels. Zonder kennis van de Thaise taal (of een Thai in je gezelschap) kun je hier bijna niets doen.

Het is er eigenlijk best veilig, maar je hebt een andere indruk door de mediaberichtgeving en de vele militaire checkpoints. Natuurlijk is het een regio met problemen, er is een uur nadat we weg waren van het strand in het naburige plaatsje een schietpartij geweest waarbij een driejarig kind licht gewond raakte. En dan schrik je eerst even tot het doordringt: 
1. dit jaar Gent al 3 of 4 schietpartijen gehad heeft, en ik woon daar. 
2. het voorval was wel 5 km verwijderd van de plaatsen waar we geweest zijn. 
3. De 3 provincies hier zijn bijna 80% van BelgiĆ«, en er in BelgiĆ« ook wel een paar keer per maand een schietpartij of incident met doden. 
4. Waar is de luchthaven ontploft? So chill …

Dan zitten we nu in de HS-TXB van Thai Smile terug op weg naar Bangkok. Let's rock the big city :-)