maandag 17 februari 2014

Vogelspinnen

Even weer wat tijd nemen om een stukje te schrijven. De afgelopen dagen waren druk. Het vakantiegevoel begint zo langzaam te komen en de stresslevels zijn terug aan het zakken. Eindelijk. De hele eerste week heb ik behalve het avontuur van de reis hierheen neerpennen geen zin gehad om zelfs de computer maar op te starten.
We zijn nu 9 volle dagen in Thailand en het begint te gaan om weer eens iets te doen.

We hadden onze rijstleider Martijn ontmoet in het hotel voor de BGT en we hebben bij Thomas Cook een excursie geboekt naar Khao Sok national park. Was een mooie dag (met voor het eerst een excursie met LEKKER eten inbegrepen. Dinsdag hebben we er een luie dag van gemaakt in het hotel. 's avonds wat gaan bowlen (heerlijk) .Woensdag 's morgens werden we dan opgehaald voor Khao Sok. Eerst een uurtje rijden, dan een marktje bezoeken. Dan nog een 40 minuten rijden om aan de pier van de grote dam aan te komen. 

Daar zijn we dan overgestapt op een long tail boot voor een tocht van 45 minuten over het stuwmeer. Bijzonder als je dan bedenkt dat er nog steeds 3 intacte dorpen onder het water liggen. Het stuwmeer werd in de jaren 80 gebouwd en verzorgt zo goed als het hele zuiden van Thailand van stroom. Ondanks het feit dat er toch wat milieubezwaren zijn gerezen lijkt het met een veiliger en milieuvriendelijkere vorm van stroomvoorziening dan vb. Kernenergie, om maar iets te noemen.

Na de boottocht mochten we even de benen strekken in het regenwoud. Aapjes gezien en he nestgaatje van een vogelspin, maar de spin was gaan vliegen of gaan vogelen, kweet niet hoe je dat zegt van zo een beest. Na de wandeltocht door de natuur (het eerste stukje was zwaar bergop, maar na 500m was het weer gemakkelijk te doen, zelfs voor ouden van dagen zoals wij.;-) Maar 1/3 van de groep had al afgehaakt en is bij de kapitein van de long tail blijven zitten wachten voor 2u. Wij hebben tenminste onze sport gedaan... :-)

Onze Duitse gids was zeer goed en probeerde de medereizigers een beetje duipere duiding te geven bij het land waarin ze onderweg waren. Meestal zijn dat van die lulkoekverhalen op excursies, maar dit keer had het wel een grote waarde. Ze woont al 9 jaar in Thailand, sprak Thai en was van geitenwollensokken opgetrokken met een open kijk op de Thaise maatschappij. Dadelijk schrijf ik misschien nog een paar van die weetjes op de blog.

Dan ging het na de wandeling op bamboevlotten met een moter naar de overkant van een (nu) afgesloten deel van het grote stuwmeer, om er een grot te gaan bezoeken. Mooi maar niet echt de moeite om er al die moeite voor te doen. De weg ernaartoe was eigenlijk veel leuker. En dan naar 't restaurant voor een lekker visje en een groene curry met kip. De vis was levend vers, want zijn broertjes en zusjes zwommen nog vrolijk rond onder onze voeten in het drijvende restaurant. Na de lunch was de terugtocht het enige wat ons nog restte... Dezelfde weg terug. Daarom doen ze deze excursie niet vaak, het is erg lang rijden en varen om in het nationale park te komen. 2 daags is een beter optie met een overnachting tussen de natuur (en de vogelspinnen ook natuurlijk).

We waren om 18u10 terug in onze Sentido Graceland Khao Lak Resort en Spa on The beach, de taxi voor Phuket hadden we besteld voor 18u30, maar die stond (zoals gebruikelijk in Thailand) al ruim 20 te wachten op ons. We pikte de bagage op en nar 4,5u bus, 2u longtail en een jungle wandeling van 1u, deden we er een taxiritje van 2,5u bovenop. Santé mijn ratje. Het is dan dat we besloten hebben het reizen de rest van de vakantie beperken. Sabai Sabai en vooral eens goed proberen te slapen...