vrijdag 23 februari 2018

Na de crematie...


Woensdag ochtend dan om 5u15 gewekt door de luidspreker van de moskee, die blijkbaar recht op onze ruit gericht was. Gelukkig zijn we al veel gewoon en ons bioritme slaat helemaal tilt. Wat maakt het. Bedankt Allah, zo moesten we de wekker niet afwachten om op te staan.
Stipt om 6u25 is het nichtje ons dan komen oppikken. Tegen 7u waren we in Sungai Padi en kon het … eten beginnen. De gebakken rijstnoedels met varkensvlees werden wild gebakken in een enorme wok en geroerd met spades. Stirred not shaken. 

De vrouwen waren weer van gisteren middag bezig geweest met het maken van (opnieuw eten) voor de aanwezigen en vooral voor de monniken. De wagens werden geladen met vanalles: tientallen kookpotten, ventilatoren, bezems, gasfles, kookplaat, water, TL-lampen,…

Tegen 8u vertrokken we dan terug naar de tempel, waar het creatorium boven nu was afgesloten met een rolluik. In een ruimte eronder stond een metalen bak klaar met wat zwart en wit gruis. Me wat water en een spatel werd een menselijk lichaam gevormd van de assen. Op de plaats van de mond werd het "slachtoffer" te drinken gegeven en als de er wat water overal in de metalen bak stond werd iedereen van de familie, mezelf incluis gevraagd om mee te helpen zoeken naar stukken botjes in de assen. Duidelijk dat er maar een klein deel van de boten in de bak lagen, want er waren geen stukken groter dan een muntstuk te vinden en de hoeveelheid was maximum 1kg inclusief de koolresten. Als we samen zo een tiental stukjes stevig bot hadden (een halve hand vol) werden die gewassen en meegenomen naar de tempel. De rest van de assen werd in een gat naast de tempel gekieperd bij het "restafval". Onder vrij veel vrolijkheid werden de handen dan gewassen onder een kraan aan de tempel en dan moesten  we wachten op de monniken.

Na een uurtje kwamen ze kijken (zo rond 10u30) en begon een nieuwe ceremonie. Eerst moest iedereen helpen, om haar laatste make-up aan te brengen met talk poeder over de botjes op een doek in de beker.  Er werden veel mantra's gezongen (echt heel mooi als die stemmen klinken door de tempel), we hadden een vracht giften mee voor de tempel en den draad liep dit keer van de urne tot aan de monniken doorheen heel de grote zaal.

Mijn gat en mijn voet begon net weer pijn te doen als dit deel was afgelopen tegen 11u45. Dan hebben de monniken gegeten en moesten we wachten tot ze gedaan hadden met eten. Tegen 13u waren ze buikje rond, zoals het hoort en mochten  wij ook eten. De hall was ondertussen helemaal opgeruimd en gepoetst. De schrijn waar de beker met de botjes op stond werd aan de kant geschoven en de metalen beker uit de grotere urne gehaald. Behalve den draad afrollen en zingen hebben de monniken eigenlijk niets gedaan. Het personeel en de familie was druk in de weer met aanbrengen van attributen en het organiseren van het gebeuren.  De zus van Ton heeft 4 dagen lang onafgebroken enveloppes met geld ontvangen en de rekeningen gemaakt om alles te kunnen organiseren.  Iedereen betaalt 100THB of wat ze kunnen missen om het eten en de ceremonies te bekostigen. Ton vertelde me dat er 4 varkens waren geslacht voor het feest ter waarde van 30.000THB of 750 Euro. Daarvoor moeten al veel mensen per familie een briefje van 100 geven, nietwaar. En dat naast de kilo's ander eten, de vis, de garnalen, de dranken, de 800 liter box met ijs die zelfs een keer moest hervuld worden. 

Dan was het weer even wachten, want na het eten moeten de monniken even rusten. Tegen 14u30 was het dan tijd voor het laatste moment. Dit was dan voor mij het derde emotionele, zeer symbolische moment. De eerste was de laatste douche, de tweede was het "op de brandstapel leggen".  Bij dit afscheid worden de botten in een wit doekje gewikkeld en vastgeknoopt met een draad (daar is ie weer) neergelaten in een stupa of chedi, zo een puntig klein huisje met een kleine opening. Het bundeltje wordt in de kleine opening gehangen. De draad hangt met het bolletje touw naar buiten en iemand van de familie houdt dat vast. Iedereen houdt iedereen vast, de monnik mompelt iets en iedereen steekt een stokje wierook aan. Dan "laten we met zijn allen de overledene los" en het bundeltje valt voor eeuwig en altijd buiten bereik van de levenden, bij de andere doden. Dat moment was voor iedereen duidelijk wel emotioneel. Van zodra dit achter de rug was keerden we naar huis waar de vrouwen ondertussen … aan het afwassen waren. Want de gehuurde kookpotten, glazen en het keukengerief moest terug naar de gemeente. En natuurlijk was er nog wel eten over. En Thai Whiskey en bier… Tegen 18u hebben we afscheid genomen van iedereen. Maybe see you next time.