zaterdag 12 december 2015

Het kanaal van Panama

De kapitein was al heel de nacht aan 21-22 knopen gaan varen om zo snel mogelijk an het bakke water aan Colón te zijn. Om 5u 's morgens ware we daar, netjes op tijd, maar pas tegen 8u konden we de sluizen van de Gatun Lake binnen varen. Iedereen was al vroeg op dek.



De voordekken waren op elke verdieping open, hadden een standje met koffie en andere drankjes en het wzs een gedrum van jewelste bij de doorgang van de eerste sluis. Bij de derde versassing moesten de 900 mensen die een excursie geboekt hadden bij de uitgang naar hun tender zijn en tegen 12u was iedereen van boord die van boord moest zijn. Absoluut een belevenis om dit te kunnen meemaken. Volgend jaar gaat een nieuw sluizencomplex opendat ook grotere schepen kan verwelkomen. Maar hier hadden we in dit 100 jaar oude kanaal, met sluisdeuren van Gustaaf Eifel, 5 voet over aan de zijkant en 50 voet voor en achter.


Het schip is dan terug door de sluizen gegaan en pas rond 15u legden we aan in Colón. De kapitein noemde het een technische stop om de gasten terug aan boord te halen die op excursie was geweest en waarschuwde ons om niet buiten de gates van de Cruise terminal te gaan. De Cruise terminal zelf zag er al zo ongezellig en dreigend uit dat we ook daar na 15 minuten terugkeerden aan boord. Het was net happy hour in de Crows nest...