vrijdag 6 september 2013

Personeel in Thailand

We gaan hier aan bijna geen enkel hotel of restaurant voorbij of er hangt een bordje met een overzicht van het personeel dat ze zoeken. Vaak is de vraag zeer groot en zoeken ze zowat alles: van managers tot kamermeisjes, van koks tot serveuses. Er is dus heel veel werk en er zijn eenvoudigweg té veel bars hier in Pattaya. Je kunt geen straat inslaan of er zijn wel een paar bars. Allemaal bevolkt, naargelang de wijk met sexy meisjes of knappe jongens: “Hello Welcome”. Maar dat is dan ook de limiet aan de talenkennis.

Je merkt het bij ons ook vaak, maar hier is het overduidelijk. Er is een groot verschil tussen de verschillende personeelsleden. Je merkt bijna onmiddellijk als ze “beter” betaald worden of als het de patron zelf is die voor zichzelf werkt. Van ¾ van het personeel dat hier aankomt in Pattaya (van over heel Thailand) kun je stellen dat ze behalve Thai spreken, schrijven en lezen, niet veel kennis hebben om in het toeristisch circuit mee te draaien. Wat we hier ook aan hoeveelheid personeel zien doet me met de ogen rollen. Een restaurant met 80 zitplaatsen draait hier gemakkelijk met 4-5 kelners, 5-8 man in de keuken en dan nog iemand achter de bar. Een gewone beer bar draait bijna altijd met 2 barmoeders of -vaders en 3-20 “serveuses”.

Als ze er meer hebben dan bij ons is het natuurlijk ook omdat je ze ook kunt laten inpakken om thuis te laten “dienen”, maar toch verbazen de aantallen me nog bij elke stap hier. OK de lonen liggen algemeen laag, en velen van hen worden eigenlijk niet betaald (enkel als ze een “klant” hebben), maar toch kost een personeelslid hier ongeveer 200€/ maand. En als je er dan 10 tot 20 het rondlopen; is dat toch een substantieel deel van het budget. Met ca. 1 tot 1,5€ bruto winst per drankje, moeten dus voor elke “boy” or”girl” en alles daar tussenin al minstens 180 drankjes verkocht worden per maand. En is enorm veel concurrentie en het personeel is van bedenkelijke kwaliteit. Ze spreken amper engels en kennen niets van de stiel van kelner. Ja ze kunnen Wiskey en soda met ijs mengen in een glas. Vaak zijn ze wel knapper dan de gemiddelde Thai. Dat is ws dan het argument waarmee ze zijn aangeworven. Wat zei Leon God ooit over zijn bar: ”geen poes achter de bar is geen omzet”.

Hier is dat nog veel meer belangrijk. Deze meisjes en jongens hebben eigenlijk geen enkele voorbereiding gehad om in dit leven te stappen. Ze komen recht van het platte land naar deze grote stad “van verderf” en zien van de mensen rond hen dat ze een iPhone en andere leuke spullen hebben vergaard door wat boem-boem te doen. Maar hoe bescherm je jezelf als je enkel Thai spreekt en dan met wildvreemden op pad bent? Velen zijn dan ook bang, maar het verdient af en toe eens erg goed. En er is de hoop een steenrijke Falang aan de haak te slaan en dan naar een ander continent te kunnen verhuizen. Weg van dit land, waar ze dan verzinken in heimwee. Gisteren met de eigenaar van een bar zitten kletsen en hij denkt dat er dringend meer scholing moet komen. Een soort spoedcursus in alles. Zo een beetje praktische kennis van Engels, Duits, Frans en Russisch, basis kelnertraining en een degelijke seksuele opvoeding. Het zou ze klaarmaken voor verdere stappen in het leven, ze zouden beter verdienen en dat laatste zou levens kunnen redden. Misschien wel een idee als ik ooit naar hier zou verhuizen...