vrijdag 29 augustus 2014

Wijn en Kreta

Ik had op trip advisor een restaurantje gevonden 'Jimmy's seafood grill ' en dat zijn we de eerste avond gaan uitproberen. Zalig lekker gegeten met een perfecte vriendelijke service op een plek zonder foto's van de gerechten. En dan natuurlijk na de maaltijd zij Ton en ik eens die barrekes gaan proberen. Schitterende service. Voortdurende stroom van gratis water, aangebracht door de vriendelijke kelner,s ook met heerlijke snackjes en perfecte cocktails. De bar “Livingroom” was echt top. Want to go back. We hebben zoiets niet in België.

De maandag dan de huurwagen gaan ophalen. Ik had een categorie B besteld (4 deurs kleine auto) en de man aan de Avis balie keek bedenkelijk naar mijn voucher. Hij slingerde een paar sleutels heen weer an overhandigde me een contract om te tekenen met de woorden. “We don't have the car you made reservation for”. Ik kreeg de sleutels van een BMW :-) Okiedokie

Dan eerst West-Kreta gaan verkennen. Tot in Kissamos en terug. Lunch gedaan in een lokale Taverna in Kissamos op het dorpsplein: Heerlijk om weer eens echte Pita Gyros te kunnen eten!
Op de terugweg gestopt in Chania voor wandeling door de stand, de haven en afgesloten met een ijsje en een koffie.

Dinsdag was de grand tour gepland. We hadden vertrek voorzien om 9u stip en alle passagiers stonden netjes op tijd beneden aan de uitgang van het hotel.Via Sitia met zijn leeuwenkopfonteinen, naar Agia Galini en dan door naar de ruïnes van het oude Festos. Eigenijk kun je gerust stellen dat onze Europese beschaving hier op Kreta zijn bakermat heeft gehad. Nog eens werd duidelijk hoe ver vooruit de Minoers op hun tijd waren.

Door de vlotte doorstroom (ik had gerekend op een kronkelweg van 70 minuten en het was geen 30 minuten snelweg) waren we een uur te vroeg in het wijndomein van Tamiolakis in Houdetsi. Maria gaf ons een fijne uitleg over de productie van hun 60.000 flessen wijn en liet ons proeven van hun lekkere oogst. We zijn vertrokken met een doosje wijn met 6 flessen, voor de aperitief 's avonds in het hotel. De terugtocht was een dikke anderhalf uur, via Heraklion terug naar Rethymnon. We zijn direct die avond dan ook maar begonnen met ons voornemen om te aperitieven met een goed glas wijn.

Op woensdag was ons programma blanco omdat we het bezoek aan Chania eigelijk al hadden gedaan op de eerste dag met de auto. We zijn vertrokken naar het klooster van Arkadi, even in de bergen net buiten Rethymnon. Onderweg zijn we gestopt op Grecofarms om een beetje bij te leren over de boerenstiel op Kreta en de mama is met een pot honig buiten gekomen, Ton met een tros druiven. Onze laatste stop was Margaritas, een pottenbakkersdorpje in de bergen met een heerlijk dorpsplein. De lunch daar onder grote bomen, met heerlijke tzatziki, Xoriatiki , fried zuccini en prachtig zicht sloot een fijne tocht door de bergen af. Mama en Jacqueline sloten de namiddag af met een dutje. Wij gingen naar het strand voor een zwempje in zee en een uurtje bakken in de zon. Maar het was gewoon te warm. We hebben hier de hele tijd op Kreta te maken met dagtemperaturen van 35-38°, in de nacht zakt het kwik naar een frisse 28 :-)

Woensdagavond dan een avondje gepraat met de manager van het hotel, bij een hapje en een drankje (een pak drankjes om precies te zijn ;-) Tegen 1u was de Raki op, de kelner redelijk high en wij doodmoe en flink bevochtigd.